Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O kulatých a lomených šipkách na silnicích

Jezdit po silnici z Karviné do Ostravy je docela dobrodružné. Nikdy nevíte, kdy minete nějaké to auto ve svodidlech - o karvinských řidičích kolují po republice doslova legendy a pomníčky kolem silnice 59 by vydaly na menší hřbitov. Taky nepočítejte s tím, že se během cesty budete kochat lesy nebo poli. Krajina mezi Karvinou a Ostravou je poznamenána těžbou a průmyslovou činností a s nimi spojenými sociálními jevy, takže spíš narazíte na rekultivované plochy, kaliště, těžní věže, vysídlené oblasti, nakloněné kostely, haldy hlušiny a nepříliš zbohatlicky působící rodinné domy. Rutinou cestování mezi oběma městy je neustálé opravování silnice, která je nepřetržitě poškozená, často v důsledku důlních vlivů. Rok co rok nabíhají na některé vybrané úseky frézy a dochází k výměně povrchu. Provoz je často veden jen v jednom pruhu. Pak se namalují vodorovné dopravní značky. Když je vše hotovo, čeká se, kdy se ve vozovce nadělají nové díry.

Směrové šipkyWikipedie

Přednedávnem probíhala oprava vozovky před výjezdem z Petřvaldu na křižovatce u Hedviky. Jednalo se tak trochu o neobvyklou křižovatku, protože na ní i po těch letech zůstaly staré lomené směrové šipky ještě z éry před změnou dopravního značení. Mnozí z vás si jistě vzpomenou na první polovinu nultých let, kdy silničáři hystericky přemalovávali tradiční lomené šipky oblými, což v některých místech vedlo k tomu, že na vozovce byly vidět spolu zápasící původní i nové značky.

Jedna z prvních vln kritiky se snesla na hlavu Evropské unie, která údajně vyžadovala sjednocení dopravního značení podle svých byrokratických norem. Ve skutečnosti šlo o jeden z populárních mýtů a EU byla do celého šipkového šílenství namočena nevinně, jak dokládá například tento článek. Při svých občasných cestách po Evropě jsem snad kromě Rakouska a Německa na podobné šipky, jaké nyní malujeme i my, nenarazil. Slováci si ponechali své lomené šipky, Poláci mají ne zrovna elegantní šipky s širokými hlavicemi, francouzské šipky jsou podobné těm našim původním, rumunské jsou podobné polským. Tak jakápak evropská norma? Pokud se zde někdo vyznamenal, pak české úřednictvo a zákonodárci. Ostatně proč by si dodavatelé barvy nemohli přijít k nějaké té koruně, když oblé šipky jsou lepší z psychologického hlediska...

Proč se na křižovatce u Hedviky v Petřvaldě tak dlouho držely staré šipky, můžu jen hádat. Možná kdosi z petřvaldského městského úřadu pociťoval nostalgický sentiment a křižovatku nenechal přemalovat úmyslně. Možná považoval změnu v Zákonu o provozu na pozemních komunikacích za zbytečný byrokratický výmysl. Každopádně je k zamyšlení, že tyto šipky dokázaly na povrchu vozovky přežít tolik let bez poškození, které by vyžadovalo přemalování. Netvrdím, že staré značky vždy a všude zářily novotou, ale když vidím nové značky sešoupané po několika měsících, ptám se sám sebe, z čeho že tu barvu vlastně vyrábějí.

Nové šipky mi nevadí. Koneckonců jsou logičtější, protože se zatáčí plynulým točením volantu, ne jeho strhnutím. Lomené šipky ale mají určité kouzlo - jsou tak trochu připomínkou časů, ve kterých jsem vyrostl a ke kterým se občas nostalgicky vracím - devadesátých let. Při rekonstrukci křižovatky u Hedviky došlo k výměně povrchu a přemalování šipek pouze na hlavní silnici. Na vedlejší zůstaly staré dobré lomené. Když tamtudy projíždím, jsem za tenhle pomník minulosti, kterého si vlastně vůbec nikdo nevšímá a který ani nikdo jako pomník nevnímá, rád. Řečeno sentimentálně, ta křižovatka vlastně tak trochu působí jako spojnice dvou období života. I když za to vděčím jen nějakým hloupým šipkám... :-)

Autor: Michal Ledwoń | pondělí 5.11.2012 17:17 | karma článku: 17,84 | přečteno: 1960x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1279x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Creepypasta: Připoutejte se

Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,61 | Přečteno: 492x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Creepypasta: Druhá tvář lásky

Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 588x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Ostrava

Michal Ledwoń

Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 726x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.