Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Několik slov ke Zdivočelé zemi

V pondělí 26. listopadu 2012 odvysílala Česká televize poslední díl svého nejvýznamnějšího seriálového projektu posledních patnácti let. Myslím, že stojí za to se nad ním alespoň pozastavit.

foto: Česká televize

Jako u každého seriálu, který řeší národní traumata nedávné minulosti, je i u Zdivočelé země třeba položit si otázku, do jaké míry je spolehlivým svědectvím o životě za minulého režimu. Na úvod musím říct, že nesouhlasím s osočeními, podle kterých je Zdivočelá země jen komunistickou propagandou naruby nebo seriálem vytvořeným na objednávku kapitalistického režimu. Četl jsem nesčetné výtky, podle kterých zejména čtvrtá řada fabuluje a vyobrazuje komunisty a estébáky jako zlotřilce, kteří nemají na práci nic jiného než znepříjemňovat život obyčejným občanům.

Tato chyba je pochopitelně způsobena srovnáváním seriálového JZD Lučiny s běžnými občany socialistického Československa, kteří do ničeho nerýpali, nic veřejně nezpochybňovali, nikde se nevyptávali a svobodu vyměnili za relativní jistotu bydlení a práce. Věřím, že se pak „dobře žilo“... V tomto ohledu tedy pro mě Zdivočelá země není nijak zvlášť přehnaná nebo propagandistická – už jen z toho důvodu, že v seriálu zazní, že Antonínu Maděrovi byl i přes jeho minulost nepřítele režimu vyměřen důchod v maximální výši, a že postava Jerryho projde zajímavým vývojem. Stejně tak nevidím důvod, proč by postup StB vůči Maděrovi ve čtvrté řadě měl být přitažený za vlasy, byť největší represe vzaly za své s padesátými léty (i když chápu, že Žabákova frustrace se dá považovat spíš za scenáristickou berličku, aby vůbec k nějaké šikaně mohlo dojít).

V čem ale poslední řada bohužel pokulhává a místy působí až křečovitě, je způsob, jakým scénář posouvá děj kupředu. Ten se (podobně jako ve třetí sérii) doslova plazí a v rozmezí třinácti dílů se nepohne o víc než o pouhé dva a půl roku. Série je plná zbytečných zápletek (Danova vdaná přítelkyně) a namísto Maděrovy rodiny se soustředí snad na dvacet postav. Některé linky skýtají zajímavý potenciál, ale jsou nesmyslně utnuty (voják-simulant). Do děje se těžko uvěřitelným způsobem vracejí postavy z předchozích řad – estébák a Ivančin bývalý přítel Eda, další estébák ztvárněný Bohumilem Kleplem, zmíněný bachař Žabák, zloděj dobytka, kterého hraje Miroslav Vladyka (na jméno postavy si bohužel nevzpomenu), a pak překupníci Zikmund a Svěrka, jejichž jména mi jsou šíleně povědomá z první série, ale kdybyste mě rozkrájeli, tak si nevybavím, jakou úlohu v ní sehráli (poslední reprízu jsem nesledoval). Během sledování jsem čekal, kdy se na obrazovce objeví i největší úřednický arcilotr z první řady Šimáček.

V důsledku roztahanosti děje zejména v začátku série a dodržování jakéhosi dogma, že správná seriálová řada musí mít přesně třináct dílů, vznikla nevyrovnaná tečka za jinak kvalitním televizním počinem. Na začátku jsou diváci navnaděni dvouminutovou scénou z roku 1990 s Václavem Havlem a pak následuje třináctidílná anabáze roky 1976 až 1978, aby byly události let 1989 a 1990 odvyprávěny v posledních dvaceti minutách posledního dílu, nadto s nepříliš přesvědčivě namaskovanými herci. Tohle si Zdivočelá země nezasloužila. Ani ten Václav Havel nedorazí. Tatam je rozumné rozložení děje, které provázelo první „kovbojskou“ a druhou „koncentrákovou“ sérii. Stříhat, lépe rozložit, rozhýbat děj. V posledních dílech sice přibylo na dramatičnosti (scéna s Žabákem a Maděrou na VB byla obzvlášť působivá), ale poškozenou reputaci to už čtvrté řadě zachránit nedokázalo.

Seriálu nepomáhá ani formální stránka. 16:9 je dnes už v podstatě nutnost, ale nejsem si jistý, zda zvolená natáčecí technika (filtry, digitální kamera?) dává Zdivočelé zemi kvalitní vzhled. Poslední dvě řady mi přišly daleko více studiové a papundeklové.

To, že se ze seriálu prakticky vytratila jakákoliv dobrodružnost, romantika a nostalgie, je svým způsobem samozřejmé. V sedmdesátých letech lze těžko běhat po českém pohraničí s lugery, krást dobytek, skákat po jedoucím vlaku, hnát koně do hor a krát si na kovboje. Musím ale říct, že mi ten sentiment první řady (a zejména úžasného úplně prvního dílu, kdy Maděra vzpomíná na předválečná léta) chybí. Sentiment řady odehrávající se v letech, kdy zdivočelá země byla opravdu divoká, doba pohnutá a zlo kruté. Možná proto na mě v posledním díle poslední série nejvíce zapůsobila závěrečná znělka se vzpomínkovými záběry právě z tohoto období.

Třetí a čtvrtou řadu nejspíš časem vezmu na milost. Koneckonců, nejsou špatné a nějaké srovnávání se současnou produkcí nekonečných seriálů na komerčních stanicích by byla urážka práce Jiřího Stránského a Hynka Bočana. Oproti předchozím sériím se ale jedná opravdu o slabý odvar a ta pravá Zdivočelá země bude pro mě navždy jen do roku 1960.

Autor: Michal Ledwoń | pondělí 26.11.2012 23:07 | karma článku: 19,78 | přečteno: 2152x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Creepypasta: Připoutejte se

Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,61 | Přečteno: 492x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Creepypasta: Druhá tvář lásky

Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 588x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Ostrava

Michal Ledwoń

Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 726x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Loňské závody ve Špindlu řeší policie, lyžaři už plánují další. Ještě dražší

24. dubna 2024

Premium Zatímco se detektivové protimafiánského útvaru NCOZ zabývají podezřením na dotační podvod v...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.