To nejlepší z pivního roku 2012

7. 01. 2013 23:04:08
Protože mi není cizí pivní turistika a ochutnávání zboží z minipivovarů, chtěl bych prostřednictvím tohoto článku vyzdvihnout několik specialit, které mi loni padly do oka, a třeba tak i případnému čtenáři doporučit nějaké to příjemné podráždění chuťových buněk.

zdroj: Půllitr.cz

Co se týče míst, kudy se pohybuju, nedá se říct, že by se jednalo o nějaké pivní ráje, pokud ale víte, kam zajít, dokáže si člověk pochutnat. V Ostravě je asi nejznámějším podnikem Hobit Tolkien’s Pub, kde majitel ve sklepě vaří Qásek – polotmavou 13, světlou 12, polotmavou a tmavou 11 a 10 Kunětického hejkala, vše samozřejmě kvasnicové, nefiltrované a nepasterizované. Občas přijde Qásek s nějakým tím příležitostným speciálem. V prosinci mi od něj zachutnal tmavý ořechový Black Dog. Událostí pro každého milovníka piva pak bylo otevření pivotéky nad Hobitem, kde nabízejí celkem široký sortiment piva z Belgie, Německa, britských ostrovů a Česka.

V červenci jsem (rovněž v Ostravě) objevil zámek v Zábřehu, kde si stejně jako u Hobita vaří své pivo – Pikarda. Pikard se vyrábí jako tmavá a světlá 11, ke kterým připojují krátkodobě vařené speciály. V červenci to byl výrazně aromatický American Red Ale a ke konci roku zvláštní čokoládo-medová 12.

V Karviné, kde bydlím, je výběr podstatně horší, protože prakticky veškeré hospody čepují zprofanovaný Radegast Premium. Restaurace Oáza nicméně začala na doporučení některých hostů nabízet zboží z minipivovarů. Jako první to byl Skřečoňský žabák z Bohumína, konkrétně postupně světlá 11, polotmavá 13, 21 porter a medová 15. Prozatím to není moc, ale doufám, že ochutnávky minipivovarů budou v Oáze pokračovat a že se tím aspoň trochu zvedne pivní kultura ve městě.

Při svých občasných návštěvách Prahy nevynechám příležitost, abych zašel do pivnice Zlý časy v Nuslích, kde bývá běžně na čepu přes dvacet piv a další desítky značek můžete ochutnat v lahvích. Letos mě v Časech zaujala tmavá 15 Rambousek, speciál 17 s příznačným názvem Zabiják z Nuslí a úžasný Indian Black Ale Černá raketa od Matušky, který svá piva prodává dráž, ale rozhodně stojí za to.

Loni v létě jsem taky uskutečnil svou první návštěvu pivovaru – byl jím Uherský Brod, dříve Janáček. Pivo z Uherského Brodu je v rámci běžně dostupné produkce docela slušné, pro člověka, který je ale zmlsaný speciály a minipivovary, spíš spadá do kategorie „moc obyčejné“ (a polotmavý Kounic je opravdu nemastný-neslaný). Návštěvu u Janáčka jsem nicméně ocenil, protože jsem měl možnost konečně vidět výrobu piva na vlastní oči.

V Brně mě pak potěšila pivnice Pegas, kde vaří stejnojmenné pivo a kde je čepují do sklenic s pro nás nezvyklým objemem 0,6 litru. Pokud budete mít cestu do Brna, určitě k Pegasovi „na jedno“ zaskočte. Co se týče rumunského piva, které jsem měl možnost během dovolené v Transylvánii zkusit, doporučuju se mu obloukem vyhnout, pokud si chcete opravdu pochutnat – jedná se vesměs o druh tekutiny, pro kterou se vžilo poměrně nefér označení „europivo“.

Z dalších piv, ať už točených nebo lahvových, mi loni zachutnaly následující značky: Excelent z Rýmařova, Radniční Bière de garde, pšeničný Cross The World z Vyškova, Paulaner, Holsten, Mahr’s Bräu a Aecht Schlenkerla, 14stupňový Ox od Bernarda, úžasný černý IPA Black Hawk od Nomáda, hořký AM Lager od Kocoura a aromatický Kníže z Bohemia Regentu s výraznou nasládle ovocnou vůní. Každé z těchto piv můžu doporučit.

Autor: Michal Ledwoń | pondělí 7.1.2013 23:04 | karma článku: 11.41 | přečteno: 1008x

Další články blogera

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma článku: 29.44 | Přečteno: 1268 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.40 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 69 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3905

Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...