Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět nejlepších instrumentálek Mika Oldfielda

Hovořit o tom, kdo je to Mike Oldfield, by bylo mlácením prázdné slámy. Tento multiinstrumentalista (ale především kytarista) během uplynulých čtyřiceti let promluvil do řady hudebních stylů, přesto je jeho jméno spojováno především s rozsáhlými instrumentálními kompozicemi, na které bych se chtěl zaměřit v tomto článku, a vyjmenovat ty, které považuju za nejlepší.

přední strana obalu Tubular Bellsoldfield.musichall.cz

Tubular Bells (1973)

Nelze mluvit o Miku Oldfieldovi a nezmínit Tubular Bells, jeho prvotinu, která výrazně promluvila do žebříčků prodeje alb a která otevřela (tehdy ještě plachému a psychickými problémy sužovanému) Oldfieldovi dveře na výsluní. Za Tubular Bells stojí dlouhý příběh, který se začal psát, když Mike, tehdy člen skupiny Kevina Ayerse, začal skládat vlastní hudbu. S vydáním jeho nahrávek nakonec po dlouhých peripetiích souhlasil manažer Virgin Records Richard Branson – a zbytek už je historie. Slavný úvodní riff byl použit i ve filmu Vymítač ďábla Williama Friedkina a jednou z nejznámějších částí alba je finále první strany, kdy dochází k představování jednotlivých hudebních nástrojů s vrcholem v podobě úderů na tubulární zvony.

Tubular Bells se dočkalo i dvou pokračování – Tubular Bells II (1992), které víceméně připomínají melodicky překopanou (ale i tak velmi dobrou) verzi původních Zvonů, a koncepčně již zcela odlišné Tubular Bells III (1998).

QE2 (album QE2, 1980)

Album QE2 bylo oproti Oldfieldovým starším projektům laděno více komerčně. Celé se nese ve víceméně optimistickém duchu a platí to i pro titulní skladbu – ta je inspirována názvem zaoceánského parníku Queen Elizabeth II. „QE2“ obsahuje fanfárové pasáže, které jí ve spojení s Oldfieldovými říznými kytarami a dudami dodávají netradičně slavnostní nádech.

Taurus 2 (album Five Miles Out, 1982)

„Taurus 2“ je v délce téměř 25 minut jednou z nejdelších – a nutno dodat i nejlepších – kompozic Mika Oldfielda. Je součástí série, která započala na albu QE2 (skladba „Taurus 1“) a skončila s albem Crises (pouze dvouminutový „Taurus 3“). „Taurus 2“ činí tak skvělým především jeho kompoziční propracovanost, melodická složka a dokonalý výběr nástrojů, ve kterém se opět mimo jiné nacházejí i dudy navozující dojem silné inspirace tradiční irskou hudbou. O vokály se postarala Maggie Reilly, která o rok později s Mikem Oldfieldem nazpívala hit „Moonlight Shadow“. Právě elektronicky škrcený hlas Maggie Reilly zní při – podle mého názoru – nejlepší pasáži skladby, kterou kdosi na YouTube nazval „Sana Rosana“. Tento taneční úsek je pro mě především důvodem, proč jsem si „Taurus 2“ tolik zamiloval. Navíc, pokud jste aspoň trochu na „oldies“, není možné, aby vám tahle svižná a neuvěřitelně optimisticky působící část aspoň trochu nezvedla náladu (v níže přiloženém videu zní od 16:47 do 20:00).

The Wind Chimes Part One and Part Two (album Islands, 1987)

Album vydané v roce mého narození prodal titulní hit nazpívaný Bonnie Tyler, velkou pozornost ale zasluhuje i úvodní kompozice „The Wind Chimes“ rozdělená na krátkou hymnickou předehru a následující ukázku world music říznutou oldfieldovským instrumentálním rockem. Islands je albem, které v Mikově tvorbě zdaleka nejvíc voní exotickými kraji (a platí to i pro zpívané skladby) a některé pasáže The Wind Chimes doslova vybízejí k rozběhnutí se po zemském rovníku. Nese to s sebou značné riziko podbízivosti a kýčovitosti, nicméně jsem si The Wind Chimes dokázal přesto velmi oblíbit. Zmíněná kýčovitost je již patrná při zhlédnutí videoklipu, ale chápu, že to v době vydání byla zejména po technické stránce bomba.

Amarok (1990)

Pokud se výše zmíněné instrumentálce dala vytknout kýčovitost, v případě Amaroku už o něčem takovém nemůže být řeč. Amarok je v rámci nejen Oldfieldovy, ale snad i rockové hudby obecně něčím naprosto nevídaným. Koho normálního napadne vydat hodinové album tvořené jedinou skladbou, ve které se často po sekundách zcela mění hudební témata, dochází na ní ke zvukovým explozím a autor do ní zakomponuje i imitaci hlasu Margaret Thatcher, vlastní čištění zubů a nelichotivé vzkazy hudebnímu manažerovi v morseovce? Pokud Oldfieldovy dřívější instrumentálky nejsou „pro každého“, v případě Amaroku to platí dvojnásob. Neuspořádanou (nebo alespoň zdánlivě neuspořádanou) strukturu alba vyvažuje závěr, ke kterému Mike Oldfield přizval africký soubor Jabula.

Po vydání Amaroku čekalo Mika ještě jedno album pro Virgin Records – Heaven’s Open, na kterém se nachází poslední „dlouhá“ instrumentálka „Music from the Balcony“ plná zvířecího řevu a rychlých přechodů. Po odchodu od Virginu Mike Oldfield upustil od běžně užívaného schématu jedna dlouhá instrumentálka + několik zpívaných skladeb a začal komponovat, co se mu zachtělo. Na počátku 21. století se věnoval chilloutu, pro relaxační poslech vhodnému, ale pro mě nijak zvlášť zajímavému stylu. Orchestrální album Music of the Spheres z roku 2008 je do jisté míry návratem k Mikovým kořenům. Na jeho nové „rockové album“, které by mělo vyjít letos, jsem velmi zvědavý. Přesto myslím, že se od něj žádné instrumentální pecky už nedočkáme – i když nikdy neříkej nikdy…

Autor: Michal Ledwoń | pondělí 25.2.2013 23:01 | karma článku: 12,46 | přečteno: 1616x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1279x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Creepypasta: Připoutejte se

Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,61 | Přečteno: 492x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Creepypasta: Druhá tvář lásky

Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 588x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Ostrava

Michal Ledwoń

Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 726x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.