Metrix Steel a ti druzí aneb Neschopností ke slávě a penězům

5. 05. 2013 15:14:04
Už několik měsíců vzbuzuje značnou pozornost pravidelných návštěvníků YouTube.com podivný zjev vystupující pod jménem Metrix Steel – jedenadvacetiletý mladík původem z Hroznové Lhoty, který se po franklinovsku prezentuje jako rapper, tanečník electric boogie a breakdance, beatboxér a parkourista, přičemž ale jeho výkony v uvedených oblastech vzbuzují přinejmenším kontroverzní reakce.
Metrix Steel
Metrix SteelGoogle+

Metrix na sebe upozornil v létě roku 2012, kdy natočil a zveřejnil videoklip „Hroznová Lhota“. Toto amatérské video, ve kterém v rámci žánru dost neobvykle vzdává hold své domovské vesnici, vyvolalo menší pozdvižení, a Metrix se stal tak trochu terčem posměchu. Navzdory pomluvám vyprodukoval několik dalších klipů a dokonce o sobě natočil i „dokument“, ve kterém předvádí i své další záliby – pokusy o breakdance, beatbox nebo přeskakování laviček.

Náhodného diváka vyvedou z míry jak zoufalé dovednosti v čemkoliv, s čím se Metrix zrovna vytasí, tak Metrixova mentální úroveň, která se stala předmětem mnoha debat. Z Metrixova vystupování nabude člověk dojmu, že mu chybí schopnost reálně zhodnotit své vlastní dovednosti a stejně tak si uvědomit, že jeho výstřelky postrádají kladnou odezvu a je vlastně jen pro smích. Metrixovi „hateři“ a „fanoušci“ jsou totiž vlastně jedna parta – rozdíl spočívá snad jen v tom, že zatímco ti první jeho práci zcela otevřeně shazují, druzí mu z recese chodí nadšeně tleskat na vystoupení a užívají si jeho pokusy o rap, beatbox či cokoliv jiného.

Při sledování Metrixových videí se nejednomu divákovi vybaví chuťovky jako dnes již legendární Laco Majster slova, který své pokusy o rýmování prokládal pekelnými tanečními kreacemi, nebo čtveřice mladých gangsterů MC7 z Jemnice, která si ušila z ostudy kabát klipem „Borci na druhou“. Ze srovnání s takovými veličinami vychází Metrix Steel poměrně slušně, nicméně nepotřebuju být kovaný v žánru na to, abych jeho dílo označil za nepovedenou amatéřinu. Upřímně míněnou, s nějakým úsilím vyvinutou a určitě i s láskou dělanou, ale pořád zoufale nepovedenou amatéřinou (zvlášť když člověk vezme v potaz Metrixovo stále se zvyšující sebevědomí, se kterým hovoří o své kariéře a plánech do budoucna).

Abych předešel nedorozumění – nejde mi o to shazovat práci kluka, který si není schopný uvědomit, že je za šaška i před „fanoušky“ (nebo to ví, ale je mu to jedno – pak ale klobouk dolů). Od nadšence takového formátu a s tak omezenými možnostmi se ani nedají čekat výkony na kdovíjaké úrovni. K zamyšlení je ale spíš skutečnost, že se Metrix stal velmi populární figurkou, kterou si do svých Questions pozval Wich, figurkou, která vystupuje v klubech a dokonce i dává rozhovory rádiím.

Když odběhnu od Metrixe a vrátím se o desítky let zpět, lidé se obvykle kulturně vyžívali tím, že sledovali jiné lidi, kteří něco uměli – herce, muzikanty, cirkusáky. S příchodem filmu a televize se tato zábava stala daleko masovější, ale pořád se dalo říct, že lidi na plátně nebo v bedně bavili ostatní tím, co uměli. Za určitý zlom v tomto způsobu zábavy by se dal považovat příchod fenoménu reality show na televizní obrazovky. Lidé už nesledovali výstupy vybraných zpěváků, bavičů a herců, ale začali se zajímat o průměrné a podprůměrné lidi předvádějící se na obrazovce.

Každý si jistě vzpomene na skvadru kreatur, která obsadila vilu VyVolených na TV Prima a se kterou veřejnost v letech 2005-06 prožívala všechny radosti a strasti. Fenomén adorace průměrných a nijak zvlášť talentovaných lidí se dočkal propojení se zbožňováním lidí relativně schopných, když se v Česku poprvé vysílala SuperStar a diváci měli první možnost zhlédnout Hvězdnou pěchotu. Vítězkou soutěže o nejhoršího zpěváka se tehdy stala Anna „Dajdou“ Gleisnerová díky neuvěřitelně špatné interpretaci písničky „Thank You“ od Dido. A nová éra zábavy byla odstartována.

Televizní stanice jako by pochopily, že mohou diváky přitáhnout k obrazovkám nejen tím, že jim nabídnou určitou kvalitu, ale taky tím, že se záměrně vytasí s něčím, co je trapné, ubohé a nekvalitní. TV Nova a Prima jsou komerční televize, jejich jednání je třeba chápat jako snahu o maximalizaci zisku. Lidi to totiž baví. Že se ale někdy televizní stanice vydají takovou cestou k zaujetí diváka, o tom se nezdálo komunistickým cenzorům ani v těch nejdivočejších snech.

Na podobné vlně se nesou vcelku populární věštecké relace, které zpříjemňují noční hodiny divákům trpícím nespavostí a televizním masochistům. Kreace lidí jako Vlastíka Plamínka nebo cikánské věštkyně Jolandy ukazují, že nemusíte umět vůbec nic. Stačí jen být dostatečně bizarním zjevem, vyvolat masové pobavení (ideálně ve spojení s internetem – proč příslušné TV stanice nezasáhly proti porušování svých práv a nevynutily si odstranění „svých“ videí z YouTube?) a stát se tak nepostradatelným pro marketing.

Libování si v neumětelství a bizarních uměleckých výkonech není samo o sobě žádnou novinkou – například americké publikum ve 40. letech děsila a zároveň bavila Florence Foster Jenkins, která se proslavila příšernými interpretacemi děl klasiků vážné hudby. Nikdy ale neexistoval tak promyšlený byznys těžící z lidské nesoudnosti nebo záměrně předváděné neschopnosti.

Metrix Steel je jen vstupním materiálem pro stroj řízený majiteli diskoték a rádií. Co přijde příště, se dá celkem snadno odhadnout: Matrix to zkusí rozbalit ve velkém, tipuju to na nejbližší sezónu Česko-Slovensko má talent. Než ho trio Bílá – Habera – doplňtesitřetíhoporotce pošle tam, kam slunce nesvítí, stihne na něm Prima vydělat nějaký ten chechták prodejem reklamy. Rozdá ještě pár rozhovorů pro komerční média, pozvou si ho na Óčko, hodí feat s někým z branže a pak se vyždímaný a nezajímavý ztratí kdesi ve Hroznové Lhotě, aby si na něj vzpomnělo jen pár nejvěrnějších „fanoušků“, a recesisti na YouTube si z nostalgie možná pustí jeho pokus o parkour.

Existence něčeho jako Hvězdná pěchota nebo Volejte věštce je jevem vypovídajícím o naprosté ztrátě jakékoliv cti, soudnosti a smyslu pro nějakou úroveň komerčních médií. Ve snaze o maximalizaci zisku jsou média schopna vytasit se s čímkoliv, pokud to přitáhne diváky k obrazovce (a koneckonců i já jsem se rozhodl psát primárně o Metrixovi v naději, že si tenhle článek aspoň někdo přečte). Takhle nějak to vypadá, když necháte působit ničím neomezenou neviditelnou ruku trhu ve sféře, kde je její působení přinejmenším diskutabilní.

Nabízí se také otázka, jak dlouho něco takového může fungovat a jak bude vypadat televizní zábava za nějakých dvacet nebo třicet let. Fungovat to bude tak dlouho, dokud to někdo bude konzumovat – v tom případě se dotyční budovatelé kulturní sféry nemusejí příliš obávat – už jen z toho důvodu, že televize se zčásti podílí na tvorbě vkusu a vysíláním takového druhu zábavy si zároveň vychovává i nové publikum. Co se týče podoby budoucí zábavy, není pro mě těžké představit si například reality show odehrávající se v kabinkách veřejných záchodů, kde si lidé povídají o svých každodenních starostech při konání velké potřeby (všechny vulgarismy budou samozřejmě vypípány – lidé mají velice citlivá ouška, zvlášť když se to celé odehrává na hajzlu), nebo pořad Ukaž se nám vožralej, kam budou lidé zasílat svá videa natočená v opilosti ve snaze pobavit ostatní.

Myslím, že by se to mohlo líbit.

Autor: Michal Ledwoń | neděle 5.5.2013 15:14 | karma článku: 19.51 | přečteno: 5621x

Další články blogera

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma článku: 29.44 | Přečteno: 1268 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.08 | Přečteno: 213 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 69 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3905

Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...