Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když angličtina ruší a němčina zavádí apostrof

Každý jazyk je živý organismus, který se navzdory učebnicím gramatiky (a ty mohou být sebevíc „deskriptivní“, což je zrovna u učebnic angličtiny obvyklé) vyvíjí. Čas od času si do gramatických pravidel najde cestičku jev, který je zprvu považován za chybu (v češtině například slovo komunizmus při poslední, často kritizované úpravě pravidel), nicméně jeho lavinovitým šířením později dochází k oficiálnímu zařazení mezi standardy (takhle má našlápnuto spojka ikdyž, která je podle mého na nejlepší cestě k přijetí v její jednoslovné variantě).

Logo BarclaysPeter Viney's Blog

Používání apostrofu v angličtině se v moderní etapě jejího vývoje ustanovilo na několika pravidlech – indikuje přivlastňování (JohnJohn’s, Charles – Charles’) nebo vynechanou souhlásku (it isit’s). Ve zcela výjimečných a odůvodněných případech se dá použít i pro množné číslo (do’s and don’ts, 1990’s). Oproti tomu v obecném pádu množného čísla se před koncovým -s v 99,9 % případů nepoužívá bez ohledu na to, zda dané slovo končí na souhlásku nebo samohlásku (stones, antennas, flicks), stejně tak nemá co dělat ve 3. osobě přítomného času sloves (goes, plays, sleeps). Tato pravidla někdy činí rodilým mluvčím obtíže, jak je možné vypozorovat z běžné komunikace ve virtuálním prostoru. Ke špatnému zvládnutí pravidel se někdy přidává i lenost stisknout klávesu s apostrofem nebo jeho záměrná ignorace (tento trend má zejména na britských ostrovech určitou kulturní tradici, svým odporem k apostrofu se netajil například George Bernard Shaw).

Obchodní jména představují i přes vcelku jasně nastavená pravidla docela slušnou džungli. Pravidlo i logika velí, aby za osobním jménem následovalo -’s: McDonald’s, tedy „U McDonalda“ nebo „McDonaldova (restaurace)“. U jmen končících na -s pak přidat -’s nebo pouze apostrof: Perkins’s nebo Perkins’. V průběhu 20. století však spousta zvučných jmen přejala praxi vypouštět apostrofy: banka Barclay’s, pojmenovaná po zakladateli Jamesi Barclayovi, se nyní jmenuje Barclays. Podobně došlo ke zrušení apostrofu v názvech Lloyds Bank nebo Harrods. Změna názvu u sítě knihkupectví Waterstones v roce 2012 dokonce vedla k menší kontroverzi v médiích.

Rušení apostrofů se přenáší i do názvů, které nejsou odvozeny od vlastních jmen. Tuto praxi bohužel přejímají i v zahraničí – když jsem v Brně viděl hospodu s názvem The Kings Head, docela se mi protočily panenky (je zvláštní, jak přejímáme cizí názvy i s určitým lajdáctvím s nimi spojeným).

Místní názvy jsou z anglických gramatických pravidel obvykle vyjmuty (zcela běžné jsou názvy jako St Andrews, ale existuje také St John’s nebo Martha’s Vineyard). V některých regionech není psaní apostrofů v místních názvech povoleno.

Proč se praxe rušení apostrofů rozmohla v takovém měřítku, nelze kromě určité snahy jít s dobou spolehlivě vysvětlit. Apostrof může být vnímán jako určitý parazitní znak, který kazí estetiku log a vývěsních štítů. Mluvčí Barclays na adresu apostrofu uvedl: „Prostě se za ty roky vytratil. Barclays už není spojována s příjmením.“

Zcela opačným trendem však poslední dobou prochází angličtině jazykově spřízněná němčina. Zde naopak dochází navzdory gramatikám k zavádění apostrofu ve druhém pádu. Příkladem budiž pivařům dobře známá značka Mahr’s Bräu. Jak si tento jev vysvětlit?

Němčina se v současné době nachází pod obrovským tlakem angličtiny (slepenec z toho vzešlý bývá někdy posměšně nazýván Denglisch). Těžko říct, do jaké míry se u německy hovořících manažerů marketingu jedná o snahu přizpůsobit značení svých výrobků anglickým normám (což je vzhledem k anglickým trendům poměrně komické), o snahu spojit výrobek jménem Mahr těm, kteří němčinu neovládají a mylně by si jej spojili s jakýmsi Mahrs, nebo zda jde jen o snahu vypadat cool, protože co je anglicky, to je bomba. Němčina apostrof nicméně normálně používá, avšak na rozdíl od angličtiny ne pro přivlastňování – obvykle jím naznačuje „vypadlé“ hlásky: komm’n, ess’n.

Co z této paradoxní situace vyplývá?

1. Oba jazyky se bez apostrofu relativně dobře obejdou. Jeho zavedení v angličtině mělo napomoct pořádku v gramatických kategoriích, nicméně se nyní jedná spíš o zvykovou záležitost, pokud angličtinu porovnáme s příbuznou němčinou, která apostrof pro přivlastňování normálně nepoužívá.

2. V obou jazycích (v angličtině více, v němčině méně) bude pozvolna narůstat chaos v psaní přivlastňovacích pádů. Je možné, že se to v příštích desetiletích odrazí i v učebnicích gramatiky.

3. Ať už jde o angličtinu nebo němčinu, je zde vidět, jak záměrné zásahy do jazyka, ale i obyčejná lidská neznalost jej mohou měnit bez ohledu na to, že konsensuálně dohodnuté (a následně vynucené) používání určitých symbolů odráží jeho vnitřní logiku.

Jakožto člověka, který se poměrně často zamýšlí nad účelností věcí, by mě asi mrzelo, kdyby apostrof z angličtiny vymizel (byť by k tomu došlo za dlouho, pokud vůbec). A podobně, jako lpím na rumunské diakritice, která dodává mému oblíbenému jazyku velmi příjemnou příchuť, se domnívám, že by apostrofu jakožto znaku typického pro angličtinu bylo škoda už jen z toho důvodu, že ten jazyk dělá takovým, jakým je, a odlišuje jej od ostatních.

Zdroje: http://stancarey.wordpress.com/2009/04/02/apostrophes-in-business-names-and-place-names/, http://peterviney.wordpress.com/about/elt-articles/apostrophes/

Autor: Michal Ledwoń | pátek 20.9.2013 18:52 | karma článku: 17,83 | přečteno: 1853x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1279x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Creepypasta: Připoutejte se

Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,61 | Přečteno: 492x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Creepypasta: Druhá tvář lásky

Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 588x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Ostrava

Michal Ledwoń

Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 726x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.