Michal Ledwoń

Kterak Mike Oldfield potěšil

22. 03. 2014 23:11:28
Po šesti letech od vydání klasického alba Music Of The Spheres vyšlo 3. března 2014 nové album Mika Oldfielda, tentokrát rockově laděné Man On The Rocks. V následujících pár větách bych chtěl shrnout své dojmy z nejnovějšího kousku v hudební mozaice jednoho z nejvšestranějších muzikantů a skladatelů posledních čtyřiceti let.
Mike Oldfield - Man On The Rocks
Mike Oldfield - Man On The Rockscontactmusic.com

Dá se říct, že Mike Oldfield dokáže i po letech své posluchače každým novým albem překvapit. Man On The Rocks je v rámci Mikovy tvorby ojedinělým počinem – prozatím se nepokusil o album tvořené pouze rockovými písničkami. Přesto se v jeho diskografii nachází přinejmenším jedna položka, se kterou by se Man On The Rocks dalo srovnat.

V roce 1988 vydal Mike Oldfield desku Earth Moving, kterou oproti jeho dřívějším instrumentálním nebo poloinstrumentálním albům tvořily pouze zpívané kousky. Přestože je Earth Moving stylově na hony vzdálené Man On The Rocks (dokládá to mimo jiné i popový hit „Innocent“, který nazpívala Anita Hegerland a který můžeme občas slyšet třeba na Radiožurnálu), společné mají to, že jako písničková alba nevzbudila mezi Mikovými ortodoxními fanoušky příliš velké nadšení.

Pokud bych měl provést nějaké kvalitativní srovnání mezi oběma alby, je mi bližší Man On The Rocks, nicméně se domnívám, že se na tom podepisuje určitý „efekt novosti“. Nerad mluvím za ostatní, ale myslím si, že u každého fanouška se projevuje propastný rozdíl mezi vnímáním alba, které vychází jako novinka, na níž se těší dopředu, a alba, které v podstatě bere jako danou položku v rámci starší diskografie. Myslím, že za obecně rozšířeným negativním vnímáním Earth Moving stojí právě to, že pro novou generaci fanoušků Mika Oldfielda se jedná jen o tresť osmdesátkové popové šedi, přitom jako novinku by toto album přijali pozitivněji.

A jaké je vlastně Man On The Rocks? Myslím, že „slušné“, „dobré“ a „nezklamalo“ jsou slova, která je vystihují nejlépe. Album vznikalo na různých místech a Mike na nahrávání dohlížel přes Skype. Vokálů se zhostil Luke Spiller z britské skupiny The Struts, zpěvák se sympatickým chraplákem a vizáží mladého Freddieho Mercuryho. Dalo by se spekulovat o tom, zda byla sázka na jednoho vokalistu tím pravým a zda se album právě kvůli přítomnosti jediného hlasu ke konci neutápí v monotónnosti, Luke ale dokazuje, že se dokáže zhostit partů různých povah a v určitých pasážích dodává jeho barva hlasu Mikovým písničkám zajímavý zvuk.

Několik týdnů před vydáním alba byl zveřejněn videoklip k úvodní písni „Sailing“. Podle některých Mikových příznivců jde o slabotu, podle jiných o vcelku slušný hit. Přikláním se ke druhé skupině – „Sailing“ je podle mého názoru příjemnou vypalovačkou se snadno zapamatovatelnou melodií, banálním textem a z celého alba má jednoznačně největší hitové ambice – vůbec by mi nebylo proti srsti, kdyby česká rádia kromě obligátních „Moonlight Shadow“ a „To France“ začala hrát i „Sailing“.

Každá skladba je v bookletu uvozena krátkým popiskem, který říká, co má znázorňovat. Na albu tedy najdeme písničky věnované závislostem, přírodním katastrofám, rozbitým vztahům nebo irským emigrantům. Skladba „Moonshine“, která svým zvukem (nejspíš záměrně) evokuje U2, je ve skutečnosti přepracovanou starší kompozicí „The Song Of The Boatmen“. Zajímavě se jeví titulní „Man On The Rocks“, nejsilnějším článkem alba je kromě úvodní „Sailing“ balada „Nuclear“ o emocionálním utrpení, při jejímž poslechu máte pocit, že víte, proč tahle hudba vlastně vůbec vzniká.

Nedá se říct, že by album mělo nějaký vyloženě slabý článek (pokud nebudu počítat jednu hrubku v textech skladeb v bookletu, což by se prostě stávat nemělo), každý, i fanoušek preferující Mikovy dlouhé instrumentálky, si na něm najde písničky, které mu budou stát za opakovaný poslech (pro mě jsou to zejména „Sailing“, „Man On The Rocks“, „Minutes“ a „Nuclear“).

Nebudu zakončovat své hodnocení nějakou procentuální cifrou, snad bude stačit, když řeknu, že jsem s albem spokojen. Už teď se jako skalní fanda Mika Oldfielda samozřejmě těším na jeho budoucí projekty (podle oficiálně-neoficiálních zdrojů by to mělo být cosi jako prequel k legendárním Tubular Bells.

Mike Oldfield – Man On The Rocks

Seznam skladeb: 1. Sailing, 2. Moonshine, 3. Man On The Rocks, 4. Castaway, 5. Minutes, 6. Dreaming In The Wind, 7. Nuclear, 8. Chariots, 9. Following The Angels, 10. Irene, 11. I Give Myself Away

Autor: Michal Ledwoń | karma: 17.63 | přečteno: 1118 ×
Poslední články autora