Přestaňme už konečně republikovat!

1. 02. 2015 16:56:30
„Sjely se týmy z celé republiky.“ „Po celé republice bylo slunečné počasí.“ „Jsem mimo republiku.“ Nepřipadá vám zvláštní, že když hovoříme o své vlastní zemi, zdráháme se použít její skutečný název?

Označování státu pouze pomocí státní formy je v současném světě poměrně bizarním výstřelkem. Často se zamýšlím nad tím, čím si naše země vysloužila toto „privilegované“ postavení mezi ostatními státy. Ať pátrám, jak pátrám, nemůžu si opravdu vybavit žádný jiný stát, který by jeho občané vytrvale označovali za „republiku“ nebo „království“. Nikdy jsem neslyšel o tom, že by Francouzi o své zemi mluvili jako o „republice“, že by z úst nějakého Poláka zaznělo úsloví „po całej rzeczpospolitej“ nebo že by Norové nazývali svou zemi „královstvím“.

Republikování má v mluvě Čechů svůj počátek v době po osamostatnění Československa, kdy bylo republikánské zřízení bráno jako protiváha habsburské monarchii. Termín se natolik ujal, že v běžné řeči nahradil slovo Československo, které, ať už je skutečnost jakákoliv, neslo příchuť umělosti a nepřirozenosti. Dalo by se mávnout rukou nad tím, že je to ničím škodlivá zvláštnost, kterou si většina obyvatel Česka ani neuvědomuje. Pokud se ale nad republikováním zamyslíme trochu hlouběji, zjistíme, že má vážnější souvislosti.

Především poukazuje na to, že nejsme schopni adekvátně pojmenovat vlastní stát. Pro řadu obyvatel je stále obtížné přijmout jednoslovný (a naprosto správně utvořený) název Česko. Lpění na přídomku „republika“ i mimo oficiální a úřední rovinu je v rámci euroamerické civilizace něčím naprosto nevídaným. Bohužel se jedná o důsledek neschopnosti našich orgánů prosadit jednoslovný název, čímž se vracíme do éry soudružského zkratkování, kdy se jezdilo do PLR, NDR, SSSR, RSR a MLR. Co se týče angličtiny, jednoslovný název Czechia zůstává doposud ignorován a na světlo jej musí vytahovat až Miloš Zeman, který mu tím víceméně prokazuje medvědí službu. (O tom, proč považuju slovo Czechia za naprosto korektní jednoslovné označení Česka v angličtině, jsem už psal.)

Republikování je zlozvykem, do kterého se promítá naše neschopnost dát korektní jméno tomu koutu světa, kde žijeme a o který bychom se měli starat, aby se nám v něm žilo lépe. Jak si máme vlastní země vážit a cítit se jako vlastenci, pokud místo názvu vyjadřujícího více než tisíciletou historickou kontinuitu používáme jakousi „republiku“? Argument, že není na co být hrdý, neobstojí, protože pokud budeme chtít, vždy se něco dobrého najde (nehledě na to, že i v zemích, které jsou na tom ekonomicky a politicky hůře, může vlastenectví fungovat – viz Rumunsko, které se slova „republika“ vzdalo i v úředním názvu).

Oprosťme se už v běžné řeči od republiky a nechme si ji do úředních záznamů. Nikoho ve světě nezajímá, že jsme republika. Ať žije Česko, long live Czechia.

Autor: Michal Ledwoń | neděle 1.2.2015 16:56 | karma článku: 20.28 | přečteno: 1549x

Další články blogera

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma článku: 29.44 | Přečteno: 1268 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 11.72 | Přečteno: 119 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 496 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 69 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3905

Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...