Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jam123

16. 12. 2011 16:21
levice a pravice

levice je imho vse co se snazi ridit lidsky zivot, od obcanu az k celemu lidstvu. - levice uprednostnuje zajmy spolecnosti pred zajmy jednotlivce.

pravice je (opet imho) vse co se snazi prenechat svobodu konani a odpovednost na jednotlivci. - tedy naopak uprednostnuje zajmy jednotlivce pred zajmy spolecnosti.

obe definice jsou extremni a imho (opet), nikdo by nechtel zit ani v jedne takove "dokonale" spolecnosti. nacismus (nacionalni socialismus) se snazil ridit a regulovat jak ekonomicky system, tak (pro nedostatek vyrazu rekneme) geneticky fond. ultrapravice (tedy takove hnuti, ktere uprednostnuje zajmi jednotlivce - kazdeho jednoho jednotlivce) ve svem principu nemuze ohrozit prava mensin, protoze takove hnuti prosazuje prava vsech jednotlivcu a jednotlivec je ta nejmensi z mensin.

doufam ze ted uz je to jasne.

0 0
možnosti

slava kunst

14. 12. 2011 2:33
Nakonec je jedno

jestli ten, kdo mě připraví o rodinu, majetek, lidskou důstojnost nebo život je komunista nebo nacista, výsledek bude týž.

U kata je důležité, že zabíjí lidi. Ideologie, kterou vyznává a způsob jejího praktikování je podružný.

2 0
možnosti

jarinka

14. 12. 2011 8:37
Nakonec je jedno,

jestli skončím pod koly auta, sebevraždou, vraždou nebo přirozeně. Výsledkem je vždy jen smrt.

Jenže komunistů se nikdo nemusel bát, že ho připraví o život, pokud slušně žil. U nacistů stačilo jen, že nebyl árijec.

0 0
možnosti

Jiří Heincl

13. 12. 2011 21:55
Vinni jsou novináři

Kdyby novináři o nepsali unisono o neonacistech jako o pravicových extrémistech, nemusely by se konat vášnivé debaty o levicovosti nebo pravicovosti nacismu. Já osobně považuji dělení současných extrémistů na levicové a pravicové za celkem zbytečné. Většinou se jedná o násilníky, kterým je levicovost nebo pravicovost šumafuk. Hlavní je se někde porvat.

5 0
možnosti

kaktusak

13. 12. 2011 23:59
Re: Vinni jsou novináři

Lidé mají vlastní rozum a nepotřebují novináře, aby si nacisty zařadili.

0 0
možnosti

jarinka

13. 12. 2011 21:29
Německý nacismus

nemá se skutečnými levicovými hodnotami (rovnost, skromnost, solidarita) nic společného, a to z jednoduchého důvodu - vše, co dělal, dělal pro dobyvačnou válku. Více snad nemusím rozvádět.

1 0
možnosti

publicenemy

13. 12. 2011 21:38
Re: Německý nacismus

V tom případě není ani komunismus a socialismus levicový, protože žádná ideologie ještě v praxi nezajistila rovnost, skromnost a solidaritu. Naopak, komunisté se těmto myšlenkám vyhýbali a vyhýbají velkým obloukem ;-) Mimochodem, nebyli to právě komunisté s nacisty, kteří svou imperialistickou politikou defacto začali 2. světovou válku? ;-)

4 0
možnosti

publicenemy

13. 12. 2011 21:12
Politické ideologie...

...dělíme hlavně podle ekonomického hlediska, proto je nacismus levicový. Že se odkazuje na jisté tradiční hodnoty, je tím, kde nacismus vznikl. Německo bylo smlouvou z Versailles označeno za jediného viníka 1. svétové války. S tím se nesly i určité reparace (dekonstrukce armády, válečné ekonomické reparace, zdevastovaná ekonomika, ztráta území atd.), které dostaly Německo na kolena (do toho připočítejme i ekonomickou krizi přelomu 30. let). Naproti tomu komunismus, respektive internacionální socialismus, neakcentoval národnostní myšlenky, ale vymezoval se proti stávajícímu stavu společnosti, proto ho považujeme za radikální. Obě ideologie jsou ale levicové, protože socialismus je levicový směr. Přes tohle prostě vlak nejede.

3 0
možnosti

Niktor

13. 12. 2011 21:20
Re: Politické ideologie...

A jste si jistý, že to dělení podle ekonomické hlediska platí vždy a všude? Třeba v Izraeli pravici a levici rozděluje především přístup k "palestinské otázce". Nebo nevím, jak jinak si vysvětlit, že různé izraelské lidskoprávní organizace jsou v tamním tisku běžně označovány za levicové, přestože žádnou ekonomiku neřeší. A co třeba anarchisté - proč by měli být na levici, když jsou stoupenci maximální deregulace, stejně jako pravicoví libertariáni?

0 0
možnosti
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.