Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slezsko? Šak je to ta naša Morava, né?

Nedávná návštěva Prahy mě opět utvrdila v tom, že pro mnohé obyvatele Čech je Česko (Česká republika, chcete-li) tvořena pouze dvěma historickými zeměmi. Že kromě Čech a Moravy existuje na severovýchodě jakési Slezsko, tamní obyvatelstvo sice většinou ví, s uznáním jeho svébytnosti má však v běžném hovoru zpravidla problém. Vzhledem k tomu, že jde o lidi z Čech, není třeba se nad tím nějak zvlášť pozastavovat. Češi žijí od okolí Opavy a Karviné opravdu daleko a řada z nich se v místopisu Moravskolezského kraje v lepším případě neorientuje, v horším případě je jim úplně lhostejný. Označení "Morava" nebo "severní Morava" je v Čechách obecně používáno pro celou severovýchodní oblast republiky. Daleko více však zamrzí, pokud tyto termíny začne zaměňovat někdo z místních (už jsem se setkal i se stanoviskem, že Karviná leží zároveň ve Slezsku i na Moravě). A vyloženě komicky působí, pokud na území Slezska začnou vztyčovat své pomyslné moravské vlaječky moravští patrioté. Proč?

Ať žije ČeskoSlezsko

Přestože nejsem historik, jistě nebude fakticky nesprávné zde uvést, že Slezsko mělo v průběhu předchozích staletí vůči Moravě víceméně nezávislé postavení. Po záboru většiny Slezska Pruskem sice došlo ke sjednocení moravské a slezské správy, nicméně tyto pokusy se neujaly a země Slezská fungovala jako samostatný subjekt i po vzniku Československé republiky, dokud nebyla v roce 1928 spojena s Moravou v zemi Moravskoslezskou.

Moravští vlastenci (a jejich radikální kolegové, o nichž bude níže řeč především) dodnes nemůžou odpustit komunistické moci zrušení zemského zřízení a zavedení krajů v roce 1949. "Likvidace" Moravy komunisty je mnoha Moravany vnímána jako křivda srovnatelná s Mnichovskou dohodou. V roce 1960 pak byla Morava rozdělena především do dvou krajů - Jihomoravského a Severomoravského, který sdíleli Moravané s obyvateli Slezska.

Přestože likvidace zemského zřízení se jako křivda skutečně dá chápat, neustálé hysterické připomínky radikálních Moravanů k současnému modelu krajů, jejichž hranice byly navrženy tak, aby i přes spojení okresů působily co nejméně komplikací, mají spíš podobu nostalgického lpění na zřízení, které již postrádá praktický smysl. (Hovořím zde o praxi, nikoliv o kultuře.) Radikální Moravané pak tráví hodiny volného času tím, že kreslí na slepých mapách čáry od Dačic po Králíky podle historických hranic Čech a Moravy a vybarvují místa, která jim byla "ukradena" krajským zřízením.

Na tom by samo o sobě nebylo nic na závadu, kdyby tito lidé přistupovali korektně ke zbytku Slezska. Jak je ale vidět například zde, někteří z těch, kteří berou své moravanství opravdu vážně, berou tak nějak za samozřejmé zahrnovat území Slezska do Moravy: "slezko je severní morava,hotovo...převážná část slezka se nachází v polsku" Ze strany těchto lidí tedy jde o naprostou ignoraci jak historie, tak elementární logiky. Nejvtipnější na celé této věci je to, že jedinci, kteří se neustále ohrazují vůči ať už domnělým nebo skutečným křivdám z Prahy nebo Čech, sami ve své aroganci odmítají uznat existenci a svébytnost celé historické země. Možná proto, že je rozlohou nevýznamná. Možná proto, že konstituovat nějaký slezský národ je ještě obtížnější než národ moravský. Možná proto, že se domnívají, že ve svém boji proti Praze nestojí sami a že v jednotě je síla.

"Česko-slezská" mapa, kterou vidíte jako hlavní fotografii ke článku, pochází z parodické skupiny "Ať žije ČeskoSlezsko" na Facebooku, která si jednak přehnanými siláckými řečmi střílí z radikálních Moravanů, jednak ale taky upozorňuje na pokrytectví těchto skupin, které ve své vlastní zaslepenosti sklouzávají k manýrům těch, které (často neprávem) kritizují. Dovolím si ještě pro ilustraci doplnit přesnou mapu historických území Česka (včetně moravských enkláv ve Slezsku):

 

Pokud jde o samotné označování Slezska za Moravu nebo severní Moravu, jedná se o poměrně smutný jev, který má původ jak v neznalosti, tak v nesprávném chápání rozdělení Česka na historické země. A jako třetí důvod bychom mohli vidět i snahu zjednodušovat tuto problematiku. V případě neslezanů se něco takového ještě dá pochopit a v určité míře i tolerovat, u samotných obyvatel Slezska je to ale opravdu na pováženou. Prosím, nezjednošujme ostatním jejich vidění. Slezsko není severní Morava.

Autor: Michal Ledwoń | čtvrtek 4.10.2012 16:04 | karma článku: 27,31 | přečteno: 6691x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1279x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Creepypasta: Připoutejte se

Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,61 | Přečteno: 492x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Creepypasta: Druhá tvář lásky

Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 588x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Ostrava

Michal Ledwoń

Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 726x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.